Stel je voor: een knisperend haardvuur, een warme deken, een kop thee en de beentjes omhoog. De houtkachel, niet alleen een bron van warmte, maar ook een sfeervolle toevoeging aan je interieur. Maar laten we eerlijk zijn, zonder de nodige voorzorgsmaatregelen kan het ook een potentieel gevaarlijk vormen. In dit blog nemen we je mee in de wereld van sfeervol en verantwoord stoken.

Veiligheid voorop bij het stoken

Bij het creëren van de perfecte plek voor jouw kachel draait het niet alleen om de kachel zelf, maar ook om het rookkanaal dat erbij hoort. Gelukkig is het rookkanaal er in verschillende soorten en maten, waardoor je de juiste look kunt vinden die naadloos aansluit bij je interieurstijl. Of je nu gaat voor een eigentijdse uitstraling of juist voor een klassiek ontwerp, kachelpijpen zijn er in verschillende materialen verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan rvs of zwart geëmailleerd voor een industriële of klassieke uitstraling. Maar waar bestaat een rookkanaal nou uit?

Enkelwandige kachelpijp

Dit is meestal het eerste stuk wat je direct aansluit op de uitmonding van je kachel. Het is een enkelwandige kachelpijp die ervoor zorgt dat de rookgassen naar buiten worden geleid. 

Dubbelwandige kachelpijp 

Wanneer het rookkanaal door het plafond, dak of muur gaat is een dubbelwandige kachelpijp verplicht. Een dubbelwandige kachelpijp bestaat twee lagen. Tussen de binnen- en buitenbuis zit een extra isolatielaag. Die zorgt ervoor dat de buitenkant aanzienlijk minder warm wordt door de rookgassen van je houtkachel.

De juiste diameter kachelpijp is als ademen door een rietje

Kachels komen in allerlei vormen en maten, elk met een uniek vermogen (uitgedrukt in kilowatt, kW). Deze variatie maakt het kiezen van de juiste diameter voor je rookkanaal essentieel. Vergelijk het met het ademen door een rietje. Een te klein rietje maakt de ademhaling moeilijk en onbevredigend. Zo werkt het ook met de kachelpijp. Een te kleine diameter kan de luchtstroom belemmeren, wat resulteert in een slechte trek en onvoldoende afvoer van rookgassen. Een rookkanaal verkleinen is een echte no-go. 

Het lijkt misschien verleidelijk om het rookkanaal iets te vergroten voor een betere trek, maar pas hier wel mee op. Een te grote diameter kan de snelheid van rookgassen verminderen, wat leidt tot minder efficiënte verbranding en lagere warmteafgifte. Bovendien kan het extra ruimte in het rookkanaal condensatieproblemen veroorzaken, met mogelijke corrosie tot gevolg. Hoewel een subtiele aanpassing soms acceptabel kan zijn, is het over het algemeen af te raden het rookkanaal aanzienlijk te vergroten. De fabrikant van de kachel heeft immers d.m.v. diverse testen de optimale diameter bepaald voor je.

Dus, weer wat geleerd over het verantwoord stoken. Van de juiste kleur / materiaal voor je rookkanaal tot aan de essentiële elementen van een goed functionerend rookkanaal. Onthoud dus dat je bij het kiezen van een kachelpijp op de stijl let die past bij jouw interieur. Ook is het verstandig om rekening te houden met de veiligheid. Gebruik op aanraden de correcte afmeting van het rookkanaal en vermijd de verleiding om te experimenteren. Raadpleeg altijd een expert bij onzekerheid.